Komise Ceny Rudolfa Eitelbergera 2019

Ing. arch. Jan Horký, přerovský architekt a urbanista je členem architektonického ateliéru VESMĚS Architekti. Již během studií na brněnské fakultě architektury se zajímal o veřejný prostor. Toto zacílení prohloubil během zahraničních pobytů ve Francii a v Nizozemí. V roce 2014 vstupuje v roli radního do samosprávy města Přerova, kde se dlouhodobě, nyní jako zastupitel, snaží prosazovat chytrá městotvorná řešení. Kromě toho působí jako externí městský architekt v Rožnově pod Radhoštěm. Současnou architekturu zpřístupňuje veřejnosti například prvidelným pořádáním programu festivalu Den architektury.

Mgr. František Chupík Ph.D., historik umění a architektury, vystudoval obor teorie a dějiny výtvarného umění FF UPOL se specializací v oblasti raně novověkých fortifikací. Od roku 1998 působí v Národním památkovém ústavu v Olomouci, od roku 2011 v pozici ředitele. Je absolventem studijního programu Management of Unesco World Heritage Cultural Sites in Visegrad Countries na International Cultural Centre v Krakově. Příležitostně publikuje či přednáší o aktuálních problémech památkové péče.

Mgr. Karolína Jirkalová, novinářka, kritička a editorka se zaměřením na architekturu. Vystudovala bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, v současnosti je doktorandkou teorie a dějin umění na pražské UMPRUM. Pracovala jako redaktora Českého rozhlasu 3 – Vltava, od roku 2007 je zástupkyní šéfredaktora časopisu Art+Antiques. Nejen pro tento časopis, ale i pro další periodika,  píše v Čechách patrně nejkvalitnější architektonické kritiky. Podílela se na publikacích Architekti SIAL, Město mezi domy, v  letošním roce vydala s Ondřejem Duškem knihu pro dětského i dopělého čtenáře K čemu jsou architekti.

Ing. arch. Jana Křenková, vedoucí odboru Útvaru hlavního architekta Magistrátu města Olomouce, donedávna dlouholetá vedoucí Oddělení územního plánování a architektury Odboru koncepce a rozvoje. S ohledem na záběr svého pracovního úvazku a bezchybnou orientaci v otázkách urbanismu města Olomouce je pravidelnou účastnicí našich komisí.

Ing. arch. Jan Mléčka, narozen v Olomouci, absolvoval v roce 2003 Fakultu architektury VUT v Brně, prošel si architektonickou praxí v Německu. V současnosti působí v ateliéru M2AI.COM a jako pedagog na své alma mater v pozici odborného asistenta Ústavu prostorové tvorby. Jeho fotografii jsme zvětšili hlavně kvůli trofeji, kterou třímá v rukách. S kolektivem autorů totiž v posledním ročníku Ceny Rudolfa Eitelbergera získal nejvyšší post. Porotě v roce 2017 učarovala komorní úprava interiéru františkánské kaple. Účastí Jana Mléčky v komisi tak mimojiné zahajujeme tradici zvát do poroty některého z dosavadních laureátů ceny.

Mgr. Eva Novotná, PhD., vystudovala dějiny umění na Univerzitě Palackého v Olomouci. Dlouhodobě se zabývá dějinami poválečné bytové výstavby. Autorsky se podílela na výzkumném projektu Paneláci Uměleckoprůmyslového musea v Praze, na jehož konci stály dvě publikace a série výstav o historii sídlišť v českých zemích. Momentálně spolupracuje s Fakultou architektury ČVUT a s Vysokou školou chemickotechnologickou v Praze na projektech dějin architektury 80. let a mapování uměleckých děl ve veřejném prostoru. Architekturu popularizuje přednáškami a komentovanými vycházkami například v rámci festivalu Den architektury. Současnou architekturu sleduje jako předmět obecného uměleckohistorického zájmu. 

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je kasparova_dejiny_umeni_kp.b.jpg.

Prof. PhDr. Rostislav Švácha, Csc., předseda komise, historik umění a architektury, pedagog; působí v  Ústavu dějin umění Akademie věd ČR. Je autorem stovek vědeckých statí a knih se záběrem od barokní až po současnou architekturu. V roce 2013 získal Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti  architektury. Za knihu Paneláci získal v roce 2018 s kolektivem spoluatorů cenu Magnesia Litera v kategorii naučná literatura. Na magické fotografii jej vidíte s posledním velkým editorským počinem v ruce, takřka tisícistránkovou knihou Dějiny umění v českých zemích 800-2000. Po léta působící pedagog na olomoucké Univerzitě Palackého je členem spolku Za krásnou Olomouc.


Mgr. Miroslav Žbánek MPA., od roku 2018 primátor města Olomouc, s městem je spjat od roku 1991. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a pracoval jako projektant v Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů. Od posledního ročníku soutěže jsou představitelé městské samosprávy pravidelnými členy našich komisí. V roce 2017 to byl s ohledem na své kompetence v oblasti územního plánování dr. Aleš Jakubec, nyní pozvání přijal přímo primátor, pravidelný host našich Re-Vizí. Na té poslední v roli jednoho z hlavních aktérů.



Jeden komentář u “Komise Ceny Rudolfa Eitelbergera 2019”

Komentáře jsou uzavřeny.