Lampy na Horním náměstí s právní dohrou?

Jsou architekti, kteří se snaží za každou cenu bránit čest a práva své profese. Patří mezi ně Jan Šépka a možná právě díky své důslednosti je ve svém oboru úspěšný a řadí se na špičku české architektonické scény. Jeho novostavby a rekonstrukce zasluhují obdiv často právě díky tomu, že celkovou koncepci projektu hájí a uhlídá až do nejmenšího detailu. Teprve potom je s výsledkem spokojený. Je to také jedno z kritérií, bez nichž se soudobá architektura, stejně jako ta starší, v historickém hodnocení neobejde. Není se tedy proč divit, že architekt podobně uvažující, bude hledat všechny cesty, jak svého práva na dotažení vlastní práce „k dokonalosti“ dosáhnout.

Statutární_město_Olomouc_JUDr_Martin_Major_1Po ročních vyjednáváních s vedením města, s primátory Martinem Novotným a Martinem Majorem, se vstřícnou nabídkou spolupráce a jejím opětovným odmítáním, architekt volí právní cestu. Plné znění právního rozboru, jenž se opírá o znění autorského zákona, dáváme veřejnosti k dispozici. Už i opoziční zastupitelé varovali při dubnové veřejné diskusi k osvětlení Horního náměstí současného primátora před neuváženými kroky a faktem, že brát na sebe zodpovědnost ve věci zatěžující riskantně městskou pokladnu je ve skutečnosti nezodpovědné.

Musí se s výměnou lamp opravdu tak spěchat? Neměla by se spíše lépe zhodnotit stávající situace, revidovat či doladit zastaralé nepřímé nasvětlení památek, zvážit jiné – scénické – nasvětlení prostoru…? Nebylo by pak nakonec levnější opravit stávající lampy? Vždyť jedním z nejpalčivějších problémů rekonstruovaného Horního náměstí (v posledku však i celé správy našeho města) je spíše než cokoli jiného zanedbaná (nebo zcela absentující) údržba. Novou informací je sdělení zástupců společnosti THORN Lighting CS spol. s r.o., že lze lampy na Horním náměstí bez větších finančních nákladů repasovat a zajistit tak jejich další fungování.

Všechny tyto možnosti by bylo jistě dobré řešit koncepčně, s autory původního návrhu obnovy náměstí. Bagatelizovat roli a význam vstupu architekta, který je k tomu vybaven profesně i zkušenostmi, ve skutečnosti nemůže vést k ničemu jinému než k diletantskému rozhodnutí. Jeho následky by v dějinách Olomouce, které už se teď píší, opět vrhaly na samosprávu města to nejhorší světlo.

Martina Mertová

2 komentáře u „Lampy na Horním náměstí s právní dohrou?“

  1. Marti, promiň, ale mně se ty lampy na náměstí fakt nelíbí. Vyjádřím to jedním souvětím: Kdybych si nechal zahradu navrhnout od známého zahradního architekta a pak zjistil, že mi osvětlení nesedí, že na lavičku, kde chci odpoledne sedět pálí slunko, že zasazená hruška trpí rzí a nejen že nikdy nebude plodit, ale navíc se bude jen trápit a vypadat škaredě, že čerpadlo k jezírku se zlatými karasy se zanáší 3x týdně, voda bude páchnout a sousedi mě přestanou navštěvovat, ale přesto se mi architekt přijde pochlubit oceněním ze soutěže, je to pořád moje zahrada a nikdo mě nezastaví, abych změnil osvětlení, přesunul lavičku, hrušku změnil za jabloň, jezírko nahradil záhonem. 🙂
    Stejně tak totiž může architekt Šantovky tvrdit, že nerealizací věže je dotřeno jeho autorské dílo a žalovat Olomouc, protože bez věže není dílo kompletní.
    Není to tak?
    Petr 🙂

  2. Milý Petře, je to jako vždy složitější. Olomoucké obyvatele lze opravdu rozdělit do několika skupin – jedněm se „plácačky“ nelíbí, jiní je preferují, další by zase ocenili historizující lampy. Jsou také tací, kteří už si dávno nemyslí – na pozadí debat o přílišném světelném smogu – že olomoucké náměstí je příliš temné. A pokud ano, že by se dalo nasvětlit úpně jinak – prostřednictvím lépe nasvícených památek, „rozsvícených“ domů apod. A hašteřivá debata nad výběrem „kandelábrů“ by úplně odpadla. Jistě by se i lecos ušetřilo.
    Jenže kostky byly vrženy a pravidla hry porušovány od samého počátku. Ten, kdo je začal porušovat, je bohužel městská rada. Na mnoha místech už bylo napsáno, že mezi jejími členy není jediný specialista z oboru architektury, teorie dějin umění či praxe památkové péče. A radit si nenechá.
    Šel by sis nechat vytrhnout zub k právníkovi či učitelce?
    Děkujeme za příspěvek!

Komentáře jsou uzavřeny.