Den architektury 2021

Pořádá město:

Veřejná debata k právě zpracovávané Koncepci veřejných prostranství s týmem zpracovatele MCA atelier s. r. o.Program:
14:00–19:00 setkání s autory koncepce MCA atelier a zástupci Útvaru hlavního architekta
16:00 přednáška s následnou diskusí

Sraz: čt 30. 9., 14:00, Oranžérie, Smetanovy sady

Promítání snímku L’esprit Le Corbusier (Film a architektura)

Vyprávění režiséra Gillese Couderta o dospívání v největším souboru staveb Le Corbusiera v Evropě kombinuje svědectví mnoha současných tvůrců a obyvatel, kteří si každý svým způsobem nárokují vliv a odkaz tohoto revolučního architekta. Film přibližuje tři hlavní urbanistická díla Le Corbusiera – architektonický celek ve Firminy, letní dům Cabanon de Roquebrune a známou bytovou jednotku Cité Radieuse v Marseille. Přináší výjimečné obrazy těchto míst i nepublikované archivní záběry každodenního života 70. let.

Sraz: čt 30. 9., 19:00, Molitorova knihovna, Kosinova 7

Pořádá Praktik:

Lidový manuál architektury: Formou instalace a mapy ukážou dva olomoučtí architekti Adam Lacina a Vojtěch Jemelka alternativní pohled na architekturu města a její historii.

Sraz: pá 1. 10., 18:00, PRAKTIK, Švermova 5

Vyhlášení Ceny Rudolfa EItelbergera: Vyhlášení sedmého ročníku ceny spolku Za krásnou Olomouc za zdařilou realizaci   v oblasti architektury, urbanismu a péče o památky v Olomouci a Olomouckém kraji v rozmezí let 2019–2021.

Sraz: so 2. 10., 16:30, Divadlo na cucky, Dolní náměstí 42

Výlet Hanáckou střelou do Náměště a zpět: Se znalcem hanáckých lokálek a iniciátorem záchrany náměšťského nádraží Martinem Kašparem se vydáme na výlet vlakem po této slavné železniční trati s cukrovarnickou tradicí.

Sraz: ne 3. 10., 10:15, nádraží – Nová ulice