DA 2018

 

Už po osmé se Krásná Olomouc zapojuje do celorepublikového festivalu Den architektury. V našem podání se vždy jedná o dny architektury, protože do jednoho dne by se náš program nevešel. Letos jsme si pro vás připravili jednu vycházku, jeden výlet, jeden workshop pro děti.  Jednotícím tématem letošního ročníku jsou oslavy 100 let Česloslovenska. Jako novinku prvně zařazujeme krátký filmový maraton.

Jste srdečně zváni!

Vycházka: Olomouc za první republiky

S historičkami umění Klárou Jeništovou a Martinou Mertovu o vizích a realitě architektury po vzniku Československa. Na dosavadní prohlídky města navážeme jižním okruhem. Povíme si o smělých plánech vybudovat nové administrativní centrum města a co se z nich uskutečnilo. Prohlédneme si zevrubně monumentální meziválečnou novostavbu Ředitelství státních drah, bývalý Okresní úřad, Sokolovnu. Vycházku zakončíme stylově, u památníku T. G. Masaryka na Žižkově náměstí.

Sraz: SOBOTA 29. 9., 10.00, u tržnice na ulici Aksamitově

Výlet: Z Olomouce do Prostějova

Historička umění a památkářka Aneta Škobrtal Zlámalová provede po architektuře nejen z éry první republiky. Prozkoumáme kvalitní příklady architektury první poloviny 20. století.  Nahlédneme do jedné z vil průmyslníků Kováříkových od brněnského architekta Emila Králíka, poznáme blíže tvorbu prostějovského rodáka Eduarda Žáčka a mnoho dalšího.

Sraz: NEDĚLE 30. 9., 15:00, před nádražím v Prostějově (vlak z Olomouce odjíždí 14:33)

Výstava: PolskÁ architektura pro kulturu

V posledních letech vznikla u našich severních sousedů řada veřejných staveb pro kulturní účely, převážně za přispění unijních fondů. Fotografická výstava, kterou připravil Polský institut a jež se koná v rámci Polských dní v Olomouci, představuje některé z nich. Zatímco v českých luzích a hájích se o nedostatku moderních budov pro kulturní infrastrukturu stále jen diskutuje, v Polsku se podařilo vybudovat nová muzea, galerie a multifunkční sály se špičkovou akustikou hned v několika městech. Největší pozornost vzbudila budova filharmonie ve Štětíně, která se od roku 2015 může chlubit prestižní cenou Miese van der Rohe. Mezi další mezinárodně oceňované stavby posledních let patří i Muzeum dějin polských Židů Polin ve Varšavě nebo Centrum dialogu Przełomy ve Štětíně.

Autoři fotografií: Mariusz Lis, Paweł Ulatowski, Piotr Krajewski

Vernisáž: ÚTERÝ 2. 10., 10:00, Katedra slavistiky FF UP, Křížkovského 10, 4. patro

Workshop: Navrhni svou radnici!

Historička umění Martina Mertová povede interaktivní procházku pro děti od 8 do 12 let při příležitosti oslav 100. narozenin Československa. Co zažíval český národ a co Olomoučané po vzniku Československa? Od olomoucké radnice přes Dolní náměstí do míst, kde měla za první republiky vyrůst radnice nová. My si navrhneme svoji vlastní! S interaktivními pomůckami a ve skupinové práci posílíme povědomí o české historii a dějinách architektury.

Sraz: STŘEDA 3. 10. 16:00-18:00, u radničního orloje na Horním nám.

NUTNÁ REZERVACE na mailu krasnaolomouc@gmail.com nebo na čísle 777576087

Kino architektury – krátký maraton filmů a dokumentů o Architektuře

SOBOTA 29. 9. 2018, 16.00-22.00, Muzeum umění Olomouc, Divadlo hudby. Promítáme v bloku, s krátkými přestávkami, změna programu vyhrazena

Concrete Stories
Paneláky ve východní i západní Evropě. Identické stavby? Identické příběhy? (72 min, česky, francouzsky, německy, rusky, anglické titulky, režie Lorenz Findeisen)

Tímto svěžím kouskem Vás navnadíme na úterní promítání polského „betonového“ titulu Bloki doprovozeného besedou s režisérem Konradem Królikowskim. V dokumentu se objeví sovětská opera o zabydlování panelového bytového jádra ale také například české reálie z mětsa Mostu, ne zrovna v tom nejlepším světle.

 

 

 

Last Exit Alexanderplatz
Berlín: turbulentní transformace bývalého východoněmeckého náměstí (56 min., německy/ anglické tit., režie Hans Christian Post)

Last Exit Alexanderplatz je snímek o probíhajícím, ale politicky zpochybňovaném a dosud neúspěšném pokusu o transformaci bývalého východoněmeckého náměstí Alexanderplatz na špičkovou obchodí čtvrť podobnou Manhattanu. Prostřednictvím rozhovorů s politiky a architekty, kteří se podíleli na soutěži konané na náměstí v roce 1993, film zdůrazňuje dogmatismus a necitlivost, které byly příznačné právě období po znovusjednocení Berlína.

 

První dáma české architektury

Portrét Aleny Šrámkové, výrazné osobnosti české architektonické scény (2017, 52 min, česky, režie Jana Chytilová)

Architektka Alena Šrámková (*1929) se nepotřebuje někomu zalíbit. Její názory občas vyvolávají kontroverzní reakce. Dokument zachycuje její životní osudy neoddělitelně spjaté s osudy jejích projektů a realizovaných staveb. Je držitelkou ocenění jakými jsou Osobnost české architektury, Pocta České komory architektů, Medaile Za zásluhy či cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury. Ještě pořád navrhuje. Do nedávna působila na fakultě architektury ČVUT v pražských Dejvicích, v budově, která patří zároveň mezi její největší realizace. Její tvorba nepodléhá střídání módních směrů, ale vychází z obecně platných zákonitostí architektury. „Klade důraz na morální opodstatnění architektonické formy a preferuje proto u ní hodnoty přísnosti, nestylovosti a nečasovosti,“ napsal o této mimořádné osobnosti historik architektury Rostislav Švácha.

 

Cyklus Ikony: Štvorec vs. kruh
Portrét architekta Ivana Matušíka: ostrov invence a nezávislé architektury uprostřed komunistického Slovenska (2016, 26 min., slovensky, anglické titulky, režie Kristína Leidenfrostová)

Českou ikonu vystřídá ikona slovenská – shlédneme životní příběh architekta Ivana Matušíka. Krátký snímek není jen portrétem významného architekta, ale uvozuje také otázku vnímání slovenské architektury. Matušíkova tvorba pomohla Slovensku dostat se na architektonickou mapu Evropy a to navzdory těžkostem doby, v níž vznikala. Mezi jeho nejvýznamnější práce patří bratislavský Prior nebo obchodní dům Slimák. Pilotní díl z cyklu Ikony mapuje příběhy architektů, kteří stojí za nejvýznamnějšími stavbami na Slovensku.

 

Didi Contractor – Marrying the Earth to the Building
Setkání moderní architektury a tradičního řemesla na úpatí Himalájí (2017, 85 min, anglicky/hindsky/anglické titulky, režie Steffi Giaracuni)

Architektka, stejný ročník jako „naše“ Alena Šrámková, a přesto za každou z nich stojí osud a tvorba naprosto odlišná. Architektka Didi Contractor (1929) ctí tradičního řemeslo a respektuje přírodu. Při stavbě využívá přírodní materiály. Žádnou školu nevystudovala, ale už od dětství věděla, že se stane architektkou. Velký dojem na ni uděl rozhovor s Frankem Lloydem Wrightem, který zaslechla v jedenácti letech. Život v neuspořádaném a chaotickém městě ji postupem času čím dál méně uspokojoval a tak se v druhé fázi svého života rozhodla jej opustit. Svůj druhý domov našla na úpatí himalájských kopců v severozápaní Indii údolí Kangra. Postavila zde několik domů, včetně svého. I přes svůj vysoký věk je Didi Contractor stále aktivní a své znalosti předává nejen místním ale i studentům architektury, kteří za ní jezdí z celého světa. Snímek se stal jedním z divácky nejúspěšnějších filmů loňského architektonického filmového festivalu v Rotterdamu.

 

UTERÝ 2. 10., 18:00, Muzeum umění Olomouc, Divadlo hudby

Bloki: film a navazující beseda s režisérem Konradem Królikowskim

Sociologická sonda do historických i současných bytových komplexů v Polsku (57 min., polsky/ anglické tit.)

Dokument Bloki svým tématem divácky velmi silně rezonoval na filmových festivalech v Rotterdamu a domácím Polsku. Je sociologickou sondou zaměřenou na výstavbu obřích bytových komplexů známých jako bloki, které vyrostly pod přísnými regulemi komunistické vlády a staly se domovem tisíců rodin. Film však není pouze historickou exkurzí do minulosti. Věnuje se progresivnímu rozmachu developerských projektů, který se pojí s výstavbou oplocených rezidenčních objektů slibujících svým obyvatelům zejména komfort a bezpečí. Autorem filmu je umělec, skladatel a pořadatel multimediálních výstav Konrad Królikowski.

 

Ozvěny: na konci října a v listopadu si pustíme další poklady:

ÚTERÝ 31. 10.2018, 18:00, Muzeum umění Olomouc, Divadlo hudby

Diller Scofidio + Renfro: Reimagining Lincoln Center and the High Line

Architektonická konverze v samém centru New Yorku od hvězdné trojky Elizabeth Diller – Ricardo Scofidio – Charles Renfro. Kdy i naše města pochopí, jaký potenciál mají i ty nejroztodivnější brownfieldy? (USA, 54 min., anglicky, anglické titulky, režie Muffie Dunn, Tom Piper)

Snímek pojednává o úspěšné revitalizaci The High Line, kdy se studiu Diller Scofidio a krajinnému architektu Jamesi Cornerovi podařilo unikátním způsobem spojit veřejný život s přírodou uprostřed pulzujícího New Yorku. Architekti zachovali historický prostor bývalé železniční trati, který přeměnili v bezpečnou zelenou oázu sloužící místním i turistům k aktivitám i odpočinku. Snímek věnuje pozornost také přestavbě Lincolnova centra, největšího kulturního komplexu na světě. Oba projekty byly dokončeny téměř paralelně a newyorští architekti si těmito projekty vysloužili pozornost odborníků i široké veřejnosti po celém světě.

 

ÚTERÝ 27. 11. 2018, 18:00, Muzeum umění Olomouc, Divadlo hudby

Bikes vs Cars

V Olomouci aktuální téma: kolony aut se prodlužují; potřebujeme víc cyklostezky nebo obchvaty? Zdá se, že na světě neexistuje velké město, které by vyřešilo otázku mobility pomocí osobních automobilů. (Švédsko, 88 min, 2015, anglicky s českými titulky, režie Fredrik Gertten)

S naprostou jistotou se dá říct, že dopravní zácpy nedokáže odstranit větší počet dálnic a nadjezdů. Stávající způsob organizování života ve velkých městech by se měl zásadně změnit a mělo by se přejít k systému, který bude více jízdních kol a posílenou veřejnou dopravu. Jenže co ovlivňuje magistráty, když se rozhoduje, zda vybudovat cyklostezku nebo most pro auta? Začíná být zřejmé, že silná automobilová lobby vede rozvoj měst do slepé uličky.

    

 

Kompletní program všech měst v České republice najdete zde.    

S přípravou nám letos finančně pomohl Olomoucký kraj.