Šantovka Tower: podnět památkové inspekci a stavební uzávěra

Spolky Za krásnou Olomouc, Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR a iniciativa Občané proti Šantovka Tower si Vás dovolují informovat o dvou aktuálních událostech, které provázejí snahu prosadit stavbu výškové budovy Šantovka Tower u olomouckého historického jádra.

Spolek Za krásnou Olomouc a Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR podaly společně 1. 8. 2016 podnět Památkové inspekci Ministerstva kultury ČR, aby vykonala kontrolu a dohled nad dodržováním zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči a souvisejících předpisů na Krajském úřadě Olomouckého kraje a Magistrátě statutárního města Olomouce se zvláštním zřetelem na kontrolu postupu orgánů památkové péče při posuzování záměru stavby Šantovka Tower situovaného v ochranném pásmu Městské památkové rezervace Olomouc.

K tomu Martina Mertová (Za krásnou Olomouc) uvádí:  Oba spolky, které se zabývají ochranou a rozvojem kulturních, architektonických a historických hodnot, k podání podnětu vedla obava ze selhávání státní památkové péče v Olomouci, která za 3 roky nedokázala odborně posoudit návrh výškové budovy Šantovka Tower.

Šantovka Tower je plánovaná obytná věžová budova o výšce 78 m. Její výška má být stejná, jakou má věž olomoucké radnice. Stavba má mít nesrovnatelně větší objem než věže historické Olomouce a kontrastní tvar. Má stát na jižním okraji centra v ochranném pásmu Městské památkové rezervace Olomouc.

Má stát ve stejné vzdálenosti od radnice jako nejvyšší olomoucká dominanta – hlavní věž katedrály sv. Václava. Navržena je také v pohledovém průsečíku hlavních městských tříd. Kontinuita historické struktury města, pro niž je její památková hodnota tak vysoká, by byla stavbou jednorázově poškozena.

3. června 2016 vydal Odbor památkové péče olomouckého magistrátu v pořadí třetí souhlasné stanovisko k záměru výškové stavby Šantovka Tower. Dvě předchozí stanoviska zrušil pro nezákonnost Krajský úřad Olomouckého kraje a potvrdila to řada následujících řízení. Při posuzování záměru stavby nebyly posouzeny odborné argumenty a rozhodování olomouckého magistrátu provází opakované porušování zákonů a ústavních principů, které garantují občanům rovné zacházení, předvídatelnost práva a brání úřadům v libovůli.

Nejedná se o jediný případ, kdy památková péče v Olomouci rezignuje na objektivní a férové posuzování stavební činnosti ekonomicky silných a vlivných stavebníků (více je rozvedeno v podnětu). Obavy vzbuzuje také organizační a personální politika na zdejších úřadech.

V uplynulém roce byla na magistrátu potvrzena výběrovou komisí, ve které nebyl jediný odborník na památkovou péči, ve funkci úřednice vydávající opakovaně nezákonná stanoviska k Šantovka Tower. Při dubnové reorganizaci na krajském úřadě byl zrušen odbor kultury a orgán památkové péče přišel o odborné vedení. Kompetentní památkáři přišli o pravomoc vydávat rozhodnutí a podle zatím neověřených informací byli pracovníci z bývalého odboru kultury vyloučeni z dalšího přezkumného řízení, které nyní probíhá.

Pavel P. Ries vysvětluje, proč Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR do věci nově vstupuje: Olomouc chápeme jako kulturní dědictví státu. Jestli se zničí Olomouc, není to jen otázka olomouckého kraje a Olomoučanů. Vidíme v tom také jednoznačný případ nefunkční dvojkolejnosti památkové péče“.

Iniciativa Občané proti Šantovka Tower v reakci na úterní jednání městské rady protestuje proti dalšímu odkladu přijetí stavební uzávěry na stavebních pozemcích Šantovka Tower.

Na těchto pozemcích byla k 1. 1. 2016 soudně zrušena výšková regulace územního plánu – jedná se o jediné pozemky ve městě, kde nyní výškové omezení neplatí. Město připravuje změnu územního plánu, její dokončení a přijetí ale zatím není v dohledu. Stavební zákon na takový případ pamatuje a nabízí k ochraně území před stavbami, které by mohly něčemu nebo někomu škodit nebo bránit, institut stavební uzávěry. Přijmout stavební uzávěru na dobu, než bude obnovena regulace územního plánu, doporučil Olomouci loni v září Nejvyšší správní soud. Uzávěru, jejíž přijetí obvykle trvá asi 3 měsíce, Olomouc neúspěšně připravuje již devátý měsíc.

Stejně jako mají občané Olomouce na Šantovka Tower různé názory, mají je i členové městské rady. To by jim ale nemělo bránit v tom, aby do doby, než se při jednání o změně územního plánu vyjasní, zda výšková stavba v ulici Šantova může či nemůže historické jádro poškodit, cenné památky chránili.

Devítiměsíční protahování jednoduchého aktu, jakým přijetí stavební uzávěry je, svědčí o tom, že městská rada umožňuje obejít investorovi standardní podmínky, které platí pro ostatní stavebníky a že ochranu historického centra nepovažuje za svou prioritu.

 Člen iniciativy Rostislav Švácha k tomu uvádí: „Porušení olomouckého panoramatu je porušením zákona o státní památkové péči„.  Zastupitel a člen Iniciativy Tomáš Pejpek doplňuje: „Je obtížné to považovat za neschopnost stavební uzávěru připravit. Daleko spíš to svědčí o silném tlaku investora na politiky a úředníky a o klientelistickém prostředí v Olomouci.

 V Olomouci dne 11. 8. 2016

Kontakty:

 

Mgr. Martina Mertová                                      

Za krásnou Olomouc

zapsaný spolek

Kosinova 7, 779 00 Olomouc                           

e-mail: krasnaolomouc@gmail.com

 

Pavel P. Ries

Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR

zapsaný spolek

Karolíny Světlé 1019/5, 110 00 Praha 1             

e-mail: prezidium@asorkd.cz

 

Ing. arch. David Helcel                        

občanská iniciativa Občané proti Šantovka Tower                    

Dolní náměstí 58/30, 779 00 Olomouc              

e-mail: daviduhelcel@gmail.com          

Přílohy:

 

  • podnět Památkové inspekci Ministerstva kultury ČR
  • ilustrační foto z Olomouce, autor Robin Michenka
  • grafická příloha návrhu Změny č. II územního plánu Olomouce (st. 51, 52 a 53)
  • dokument ‚Argumenty‘, Iniciativa Občané proti Šantovka Tower, 2013

ke stažení zde: http://www.uschovna.cz/zasilk/KJFTRHA6USZCIEG9-UB2

 

Přehled událostí v kauze Šantovka Tower 2014-2016:

http://www.kaol.cz/index.php/blog/seznam-clanku/231-chronologicky-prehled-udalosti-v-kauze-santovka-tower-2014-2016