Re-vize Olomouc 08: KLIMATICKÁ KRIZE

Re-vize Olomouc 08: KLIMATICKÁ KRIZE
AFO56 | Divadlo architektury MUO | Trienále SEFO´21
29. 4. 2021 | 18.00 |

Jak reaguje architektura, urbanismus a plánování města na probíhající klimatickou krizi? Hosté další re-vize Olomouc přiblížili možnosti komunikace tématu, jež stále dělí společnost. Patříte mezi klima-starostlivé, nebo klima-skeptiky? Máte dost informací, abyste ve svých postojích měli jasno?

Třeba Vám pomůže záznam debaty: ZDE

Od obecného kontextu environmentální změny (Fakta o klimatu, Ondráš Přibyla) nás hosté přivedli ke konkrétnímu problémům. Lokální aspekty jsme si přiblížili na příkladech dobré praxe (Praha, Tereza Líbová), možnosti a omezení nastínil primátor Mirek Žbánek, strategie pochválil, ale mezery v jejich implementaci podrobně přiblížil David Helcel (Klimatická koalice Olomouc), Jakub Lehnert (UPOL) shrnul pozici Olomouce v této problematice a pozici Univerzity ve vztahu k městu. Autoři Adaptační a mitigační strategie, kteří jsou nyní uprostřed své práce, ocenili dsikusi s tím, že si „odnáší si spoustu námětů k zapracování do připravovaného dokumentu“.

Hosty panelu byli primátor Olomouce Miroslav Žbánek, specialistka adaptace změn klimatu Tereza Líbová (Magistrát Hlavního města Prahy), Ondráš Přibyla (Fakta o klimatu), olomoucký zastupitel David Helcel (Klimatická koalice Olomouc), enviromentální geograf Michal Lehnert (PřF UPOL),  Štěpán Vizina, Vladimír Lollek a Radim Misiaček, zpracovatelé Adaptační a mitigační strategie města Olomouce, moderuje David Mareš.

Klimatický díl Re-vize vznikl ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc a AFO56.