Hned dva DNY ARCHITEKTURY v Olomouci

Také letos se spolek Za krásnou Olomouc postará o náplň dnes už šestého ročníku celorepublikového festivalu Den architektury (www.denarchitektury.cz). Účastníci si mohou vybrat, zda se přidají k oběma, či jen k jedné ze dvou odlišně pojatých komentovaných vycházek.

Sobota 1. října 2016: Nová řeka pro Olomouc (aneb jak mohou vypadat bystřiny Bystřice)

Krajinný ekolog Michal Krejčí povede exkurzi podél řeky Bystřice. Podíváme se na ni novýma očima, zjistíme, co nám může dát. Seznámíme se s projektem, který navrhuje zlepšit ekologický stav toku a chce jej také mnohem více zpřístupnit lidem. Najednou to bude řeka pro Olomouc, nejen říčka míjející Bělidla a Hodolany. Kapitolou „Jak bydlí ryby“ a souvislostmi z ochrany přírody a ekologie Bystřičky výklad doplní hydrobiolog Lukáš Merta – včetně názorné ukázky profesionálního odlovu ryb!

Sraz: sobota 1. 10., 9.30, most v křížení Masarykovy třídy a ulice Na Bystřičce. Cílem bude první jez na Bělidlech (2,1 km), odkud se lze individuálně vrátit zpět do města, nebo společně pokračovat do Bystrovan (5 km). Po občerstvení v místní restauraci „U Sklenářů“ se vrátíme vlakem v 13. 18 zpět do Olomouce.

dsc_0352_7074_bystrice_naplav

pf-6_bystrice_naslapne-kameny

bystrice_trasa-exkurze

(Velmi) pravděpodobná trasa exkurze:

https://mapy.cz/s/16fH5

Neděle 2. října 2016: Olomouc – Architektonické vření v Olomouci 20. let 20. století

Na vycházkové trase budeme sledovat urputné hledání architektonického stylu první poválečné dekády. Návratem do prvorepublikové Olomouce oslavíme trojí výročí architektů Klaudia Madlmayra, Huberta Austa a Jindřicha Kumpošta. Zastavíme se ale i u domů jiných, neméně zajímavých autorů. Průvodkyně, historičky architektury Klára Jeništová a Martina Mertová, už teď mohou prozradit, že účastníci nahlédnou také do dvou interiérů, veřejnosti běžně nepřístupných.

Sraz: neděle 2. 10., 14.00, U Husova sboru 538

olomouc-srot-navrh-zahrady